Cytat na dziś

"Nie ma nic pewniejszego niż to, że bogaci stają się coraz bogatsi, a biedni mają coraz więcej dzieci"


- Kahn Gustave -

15 stycznia 2014

Gorące mleko z miodem - na ból gardła

Dzień dobry! :)

Tym razem chciałbym opisać kolejny z kolejnych sposobów naturalnego leczenia. Mianowicie ból gardła i podrażnione gardło. Już po samym tytule możemy wnioskować, że chodzi o gorące mleko z miodem. Leczono mnie tym sposobem od dzieciństwa i chciałbym się tym na blogu podzielić.
Co potrzebujemy?


  • Mleko 3,2% (najlepiej wiejskie, prosto od krowy, ale wiadomo, że w miastach jest z tym problem)
  • Miód (naturalny, skrystalizowany, od bartnika, lub z bazaru. NIE z hipermarketów. Mieszanki chińskie tu nie pomogą! :))
  • Masło (polskie masło, nie miks tłuszczowy, nie margaryna)

Szklankę mleka podgrzewamy w garnku, aż do pierwszego wrzenia. Staramy się aby mleko nie uciekło z garnka. Przelewamy zawartość do kubka i od razu wrzucamy do wywaru pół łyżki stołowej miodu, a następnie pół łyżeczki masła. Mieszamy i pijemy póki gorące. 
Fakt faktem, że gorąca temperatura wybija sporo leczniczych właściwości miodu, lecz picie takiej mieszanki letniej lub ostygniętej nie ma sensu. Ważne jest aby kurację tą metodą zacząć jak najszybciej - jeśli ból gardła zaczął się w środku w nocy - należy zacząć pić wywary już od samego rana. Naturalnie jedna dawka nie wystarczy i za każdym razem jak ból gardła będzie powracał i nam przeszkadzał - nic nie stoi na przeszkodzie aby wywar z mleka i miodu wykonać ponownie. Po 1-2 dniach leczenia tą metodą i ssania np. pastylek Amolowych ból gardła powinien odpuścić. 

Pamiętajmy, że każda choroba jak i dolegliwość to znak naszego organizmu do nas samych. Oznacza to, że mamy zwrócić na coś uwagę, lub przestać coś robić. Dla przykładu ból gardła może informować nas o obniżonej odporności, albo wychłodzeniu organizmu poprzez wypicie napoju gazowanego z lodem w zimę. 
Nie ignorujmy tych znaków, tak jak to robią ludzie łykający kilka tabletek dziennie i po zagłuszeniu objawów choroby wracający do swoich żyć. 




Jak zawsze zachęcam do komentowania (kilk w tytuł posta i na dole sekcja komentarzy). Jak wy leczycie ból gardła oraz przeziębienie? 

5 komentarzy:

  1. Miód może poprawić smak ale nie sądziłbym nigdy że do tego jest potrzebne masło
    Ciekawe czy jest dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło jest opcjonalne, niektórzy robią wywar bez masła :) ja preferuję z.

      Usuń
  2. Mi pomogło, gorąco polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Esu jak zwykle pomocny :D Osobiście ostatnimi czasy pijałem wywar z imbiru z własnymi dodatkami ale też niektóre miały jakieś właściwości zdrowotne. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do tego specyfiku dodaje jeszcze czosnek.

    OdpowiedzUsuń